Son günlerde siyasilerin ve devleti idare edenlerin sıkça kullandığı küfürleri herkes tartışır, konuşur oldu. Takıldım bu küfüre sosyal medyaya bakıyorsun küfür uçuşuyor havada. Hayatımda en çok sevdiğim şey şiir olduğu için Küfürlü şiir yazan şairler kimlerdir diye baktım ülkemde kimler yok ki. Neyzen Tevfik, Can Yücel, Şair Eşref, Cemal Süreyya daha kimler, kimler. Dünyanın en güzel küfür eden adamı olarak bildiğim Can Yücel hakkındaki bir anıyı her küfür konulu ortamda anlatırım.
Can Yücel ODTÜ'de bir konuşma yapıyor. Üç bin kişilik mimarlık amfisi tıklım tıklım dolu.
- Biz hiç bi bok olamadık!
Diye başlıyor konuşmasına salondakiler bir anda neye uğradıklarını şaşırırlar. Derin bir sessizlik oluşur. Can Yücel bol küfürlü muhteşem bir konuşma yapar. Söyleşinin soru-cevap kısmında bir kız öğrenci parmak kaldırıp Can Yücel'e şöyle sorar;
- Can bey, bizler şiirlerinizi ve düşüncelerinizi çok beğeniyoruz, size büyük bir saygı duyuyoruz ama konuşmalarınızda çok fazla küfre ve argoya yer veriyorsunuz, küfürlü konuşmasanız olmaz mı?
Can Yücel önce susar, sonra yavaşça doğrulur, o kocaman ellerini kürsünün üzerine koyup;
- ‘’Küfür, burjuvazinin ağzında bir lağım çukurudur.. Küfür, işçi sınıfının ağzında bir çiçektir!..’’ deyince salonda müthiş bir alkış kopar.
Şairler bunlar şiir gibi küfür ediyorlar. Şiir gibi dedim yok yok öyle şiir gibi falan, şiirli küfür ediyorlar hem de kafiyeli. Bunların şiirlerini okudukça her ne kadar benimde küfür edesim gelse de ben küfürü, küfür etmeden yazayım dedim. Küfür nedir? ilk küfür eden insan kimdir? Küfürün faydaları ve zararları nelerdir?
KÜFÜR
Küfür, hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda yıllardan beri dilimizdedir. Küfür; hedeflenen bireyi kızdıran, sinirlerini bozan sözlerdir. Türk Dil Kurumu'na göre farklı anlamları olan küfür, Türkçe ‘de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Arapça dilinden Türkçe'mize geçmiştir. Küfür kelimesi sövgü anlamındadır.
KÜFÜR EDEN KİŞİYE KÜFÜRBAZ DENİR
Sürekli küfür eden ve konuşmalarının içerisinde devamlı olarak küfürlü ifadelere yer veren kişilere küfürbaz denilmektedir. Gerekli ya da gereksiz her durum karşısında küfür ederler. Günlük selamlaşma içerisinde dahi küfür ederler. Küfürbazlar, toplumda konuşma sırasında kendilerine hakim olamazlar. Cümleye başlarken, cümleyi bitirirken,
Bir şaşkınlığı dile getirirken, birinden bahsederken ya da bir olayı anlatırken sürekli olarak cümlelerinde küfür ederler.
KÜFÜR EDEN İLK İNSAN
Tarihte bilinen ilk Küfür Eden İnsan Artemisia Gentileschi ‘nin olduğu bilinmektedir . Artemisia Gentileschi 17. yüzyılın en önemli ressamlarından biridir. Daha 15 yaşında iken erkeklerin egemen olduğu bir dönemde sanat alanında bir kariyer yapmıştır. 1593 Roma doğumlu dönemin en iyi kadın ressamıdır.
NEDEN KÜFREDİLİR?
Bireylerin yaşadığı kötü duyguları dışa vurmak istemeleri küfre yol açar. Küfretmenin çok sebebi var. Bazen de bireyler sadece ağız alışkanlığı olmasından ötürü küfür ederler. İnsanlar başlarına gelen olumsuz durumlardan ve yaşadıkları kötü duygulardan kaçmak için küfürden yararlanırlar. Küfür, başa gelen olumsuz durumlar ve hissedilen olumsuz duyguların dışa vurmasıdır. Bir nevi insanların rahatlamasını sağlar. İnsanların çoğu sinirlendiğinde ve bu sinirli ruh halinden kurtulmak için küfreder. Bireyler özellikle de öfkeli oldukları zaman küfür etmeyi seçerler. Bir kişiye sinirlenme, bir olaya kızma küfretmeye sebep olabilmektedir.
KÜFÜRÜN YARARLARI
Kişinin küfür etmesi, bir rahatlama sağlar ve bu nedenle de küfür etmenin kişinin o anki öfkesini dışa vurmasını sağlar. Öfkeyi atmak ve sinirden kurtulmak için küfür etmenin doğru bir yol olduğu bilinmektedir. Küfür kısa bir süreli bile olsa kişinin kendisini daha rahat hissetmesini sağlar.
KÜFÜRÜN ZARARLARI
Bireylerin küfürlü konuşmaları çoğunlukla onların toplum içinde olumsuz bir profil çizmelerine yol açar. Sürekli küfürlü konuşan ve küfrü ağız alışkanlığı haline getiren bireyler genellikle toplumda eğitimsiz biri olarak değerlendirilir. Bireylerin toplum içinde küfürlü konuşması onların olumsuz bir imaj çizmesine sebep olur. Bireyi toplumdan dışlayan küfürlü konuşması insanların onlardan uzaklaşmasına neden olmaktadır. Küfürlü konuşan bireylere karşı duyulan saygı azalır, kişi ciddiye alınmaz.
KÜFÜRÜ BIRAKMA YOLLARI
Küfürü bırakmanın en kolay yolu ruh halinin yönetilmesidir. Ruh halimizi yönetmek, dışarıdan sakin bir insan olarak görünmemizi sağlar, aynı zamanda küfürü bırakmak konusunda da yarar sağlar. Gülümsemek, beyinde mutluluk halini artıran hormonları besler. Kendinizi mutlu hissetmenizi sağlar. Yüzünüze gülümseme ekler, ruh halinizi yükseltir ve olumsuz durumlar karşısında daha sakin davranmamızı sağlar.
Yaşamınızın her anında küfür etmek yerine gülümseyin.
ŞANVER SARISALTUN 08.03.2023
Comments