top of page
sanversarisaltun

HOŞ GELİŞLER OLA

Kurtuluş Savaşımızın kahraman önderi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetimizin imar ve inşasını sağlam temellere oturtmak, Devrim Kanunlarının uygulamalarını görmek ve denetle- 92 mek için 52 ilimize seyahatlerde bulunmuştur.

Eylül 1924’te çıkmış olduğu gezisinde; Trabzon, Rize, Giresun, Ordu, Samsun, Amasya, Tokat, Erzincan, Erzurum ve Sarıkamış’ın ardından 6 Ekim 1924’te serhat şehrimiz Gazi Kars’a gelmiştir.

Ülkenin dört bir yanını gezen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün amacı Devrim Kanunları karşısında halkın gösterdiği tepkiyi görmekti. 6 Ekim 1924'te Gazi Mustafa Kemal, eşi Latife Hanım, Hamdullah Suphi Tanrıöver, Kılıç Ali ve arkadaşları ile birlikte trenle Kars’a gelirler. Yol boyunca halk, coşkun gösterilerle Atatürk’ü selamlar.

Bu ziyaretler yurt genelinde coşku ile karşılansa da Kars halkı tarafından birçok hazırlıklar yapılmıştır. Atatürk ve beraberindekiler, Kars Valisi Ethem Aykut ve Belediye Başkanı Cihangirzade İbrahim Aydın tarafından karşılamıştır. Tren garından başlayarak yol boyunca Kars sokaklarında Gazi’nin adım attığı her yerde sevgi gösterileri olmuş, genciyle yaşlısıyla bütün Kars halkı bu benzersiz anı yaşamak için sokaklara dökülmüştür. Binlerce seveni Kars’ın cadde ve sokaklarını doldurmuştur.

Mustafa Kemal Atatürk’e yurdun hiçbir yerinde, Kars’taki kadar heyecanlı ve bilinçli bir karşılama yapılmamıştır.

Atatürk’ün Kars’a geleceği haberi duyulur duyulmaz, Kars halkı tarafından birçok hazırlık yapılmaya başlanmıştır. Yollara halılar serilmiş, kurbanlar kesilmiş. Karslı müzisyenler ve folklor ekipleri bir araya gelerek, karşılama töreni esnasında ve onun huzurunda aynı gün oynamak üzere türkülü bir oyun hazırlamışlardır. Türkü sözlerini Mehmet Türker yazmış ve müziğini aslen Genceli olan mahalli müzisyen Tağı Bey ( Tağı Oşenyüzen ) yapmıştır. Folklor ekibi mahalli kıyafetleriyle bugünkü bilindiği şekliyle titizlikle hazırlanmıştır. "Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa" türküsünü ve oyununu, Kars Garı'ndaki karşılama töreninde ilk olarak Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın huzurunda oynarlar. Paşa oldukça duygulanır, oyunu çok beğenir ve tekrar oynanmasını ister.

Büyük önder Atatürk, söz yazarını, folklorcularını ve bestecisini ayrı ayrı ödüllendirir. Türkünün bestecisi Tağı Bey'i 1924 yılının önemli meblağı olan 500 liralık şahsi çekini vererek ödüllendirir.

Besteci Tağı Bey, yıllar sonra inanılmaz geçim sıkıntısı çekmeye başlar. Bu sıkıntıya dayanamaz intihar eder. Tağı Bey'in evinde Atatürk'e ait 500 liralık çek, değerli eşyaları arasında bulunur. Canına kıyacak kadar geçim sıkıntısı çeken Tağı Bey, Ata'nın imzası olduğu için çeki bozdurmaya kıyamaz. O gün bu gündür “Hoş Gelişler Ola” türküsü resmi bayramlarda düğünlerde söylenir ve oynanır.


Türkünün sözleri aşağıdaki gibidir:


"Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa

Askerin milletin bayrağınla çok yaşa

Arş arş arş ileri ileri

Arş ileri marş ileri

Dönmez geri

Türk'ün askeri

Sağdan sola soldan sağa

Al da bayrağın düşman üstüne


Cephede süngüler ayna gibi parlıyor

Azeri Türkleri bayrak açmış bekliyor

Arş arş arş ileri ileri

Arş ileri marş ileri

Dönmez geri Türk'ün askeri

Sağdan sola soldan sağa

Al da bayrağın düşman üstüne


Parlayan yıldızın alemi tenvir eder

Cumhuriyet bayrağı semalar içre süzer

Arş arş arş ileri ileri

Arş ileri marş ileri

Dönmez geri

Türk'ün askeri

Sağdan sola soldan sağa

Al da bayrağın düşman üstüne."






6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ZAFER BAYRAMI

BAŞKUMANDAN ZAFERİ - ZAFER BAYRAMI Anadolu düşman işgalinde iken, 5 Ağustos 1921 tarihinde Türk milletinin kaderini belirleyecek bir...

ÇARE 6 OK DUR

Comments


bottom of page